Lokalplanens baggrund
Kommunalbestyrelsen besluttede i december 2022, at udvide rammen for vedvarende energi fra 84 ha solceller og 3 større vindmøller til 145 ha solceller og 6 større vindmøller frem mod 2030. Der blev i forlængelse heraf annonceret to åbne ansøgningsrunder, hvor opstillere af VE kunne indsende ansøgninger til Svendborg Kommune. I februar 2023 blev der igangsætning planlægning for solcelleparken ved Gudbjerg, som en del af rammen for vedvarende energi i Svendborg Kommune frem mod 2030.
Lokalplanen er udarbejdet med henblik på at opføre et solcelleanlæg med dertilhørende tekniske installationer på et samlet bruttoareal på ca. 67 hektar, beliggende ved Højlundsvej, 5892 Gudbjerg, ca. 500 m syd for Gudbjerg, ca. 480 m nordøst for Lakkendrup og ca. 2,2 km vest for Gudme.
Solcellepanelerne etableres enten på faste- (fixed-tilt) eller tracker stativer.
Ved opstilling af solceller på faste stativer forventes solcelleanlægget at have en samlet kapacitet på mellem ca. 60 - 82 MW og levere en strømproduktion på mellem ca. 60.000 - 82.000 MWh/år.
Ved opstilling af solceller på tracker stativer forventes solcelleanlægget at have en samlet kapacitet på ca. 40 MW og levere en strømproduktion på ca. 40.000 MWh/år.
Solcelleanlægget forventes at have en strømproduktion svarende til ca. 13.000-17.000 husstandes årlige elforbrug.
Figur 1. Lokalplanafgrænsning
Lokalplanens område
Lokalplanområdet omfatter matr.nr. 8a, matr.nr 7a og dele af matr.nr 6e, alle i ejerlavet Gudbjerg by, Gudbjerg. Området er karakteriseret ved, at terrænet er stigende fra syd mod nord. Arealerne består primært af dyrkede marker med spredte vandhuller og diger med vegetation. Der er placeret to vindmøller med en højde på ca. 80 m indenfor lokalplanområdet. Mod vest ligger et skovområde, hvor Lakkendrup Skov, Dyrehave Skove og Gudbjerg Skov mødes. Lokalplanområdets grænser er angivet på luftfotoet i figur 1 ovenfor, som også viser forholdet til de nærliggende byer. Der ligger 5 boliger inden for en afstand på 200 meter fra lokalplanområdet. Hele området er klassificeret som landzone og vil forblive i landzone.
Terrænet indenfor lokalplanområdet stiger gradvist fra det sydøstlige hjørne mod Ørbækvej og nordpå, fra kote 62 m til kote 93 m på Højlundsbakke nær Højlundsvej. På trods af en højdeforskel på 31 meter er området kun delvist synligt fra de omkringliggende veje. Kun fra visse punkter på Sortemosevej mod syd og den sydlige del af Ørbækvej er terrænets stigning mod Højlundsbakke tydelig. Den delvise synlighed begrænses primært af de mange levende hegn og beskyttede diger, der løber parallelt i nord-sydlig retning med 150-180 meters afstand. Disse hegn strækker sig langs Højlundsvej mod nord og langs den sydlige afgrænsning af solcelleparken, cirka 500 meter fra Sortemosevej. Den største synlighed af solcelleparken forventes at være fra den sydlige del af Ørbækvej og Sortemosevej.
Figur 2. Beskyttede sten- og jorddiger
De fem nord-syd gående levende hegn er karakteristiske og definerer det eksisterende landskab. Disse hegn, hvis alder er over 100 år ifølge historiske måleblade, vokser på beskyttede jord- og stendiger. Hegnene er de fleste steder omkring fem meter brede, dog en smule smallere på visse strækninger. Et af hegnene langs Højlundsvej er udvidet til over 20 meter på visse steder. De levende hegn består hovedsageligt af hassel, syren og hvidtjørn, hvoraf de to første sandsynligvis er plantede, mens hvidtjørnen sandsynligvis er selvsået. Derudover findes en variation af træer og buske, primært selvsåede, herunder hvidpil, ask, ahorn og eg. I bunden af hegnet vokser vildroser som hunderose og brombær, typisk spredt af fugle. Langs Højlundsvej vokser et lignende hegn, dog lidt smallere og undertiden afbrudt af adgangsveje til markerne.
Mod syd følger et tilsvarende hegn den gamle ejerlavsgrænse, hvilket resulterer i en let bugtende form. Dette hegn vokser også på et beskyttet jorddige. Der er ingen tegn på et vandløb i de historiske kort, og hvis der har været et, er det ikke længere eksisterende.