Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning, lovbekendtgørelse nr. 572 af 29. maj 2024 med senere ændringer, fastsættes hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område i Svendborg Kommune.

Bestemmelserne er juridisk bindende overfor områdets ejere og brugere. Der må derfor ikke etableres forhold, der er i strid med lokalplanen.

Der kan i nogle tilfælde meddeles dispensation fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med de grundlæggende principper i lokalplanen.

Den nedtonede tekst (den grå boks i pdf-version) har til formål at forklare og illustrere lokalplanbestemmelserne. Den nedtonede tekst er altså ikke lokalplanbestemmelser og er således ikke bindende. 

Lokalplanen har til formål:

  • At muliggøre opstilling af solcelleanlæg med tilhørende teknikbygninger og tekniske anlæg.
  • At sikre, at anlægget integreres i landskabet og udformes med hensyntagen til beskyttet natur.
  • At fastlægge bestemmelser om etablering af afskærmende beplantning.
  • At sikre mulighed for dyrehold samt mindre læskure.
2.1

Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag 1 og Området omfatter matr.nr. 8a, matr.nr 7a og en del af matr.nr 6e, alle i ejerlavet Gudbjerg by, Gudbjerg, samt alle parceler der udstykkes herfra.

2.2

Området ligger i landzone og skal forblive landzone.

2.3

Lokalplanen erstatter, jf. planlovens § 15, stk. 4, de tilladelser til bebyggelse og anlæg i landzone, der er nødvendige for lokalplanens virkeliggørelse. Der skal derfor ikke meddeles landzonetilladelse til følgende inden for lokalplanområdet:

  • Anvendelse af lokalplanområdet til tekniske energiforsyningsanlæg i form af solenergianlæg, jf. § 3.1
  • Opførelse af solenergianlæg, transformere og øvrige tekniske installationer og konstruktioner, jf. § 6.1-6.8
  • Etablering af skiltning og belysning, jf. § 8.1-8.3
  • Etablering af beplantningsbælter og hegn, jf. § 9.1-9.9
  • Terrænregulering, jf. § 9.10-9.14
  • Etablering af serviceveje, jf. § 5.1-5.4
  • Læskure til dyrehold. Jf. § 6.11
  • Parkering jf. § 5.5

Ophører brugen af arealet til solcellepark skal solcellerne, tekniske anlæg, fundamenter og installationer samt arbejdsarealer og veje, der alene anvendes til solcelleparken, fjernes af solcelleparkens ejer inden ét år efter, at driften er ophørt. Området skal genetableres til landbrugsmæssig brug af grundejer uden omkostninger for Svendborg Kommune. Det er ikke et krav at nye beplantninger fjernes. 

3.1

Lokalplanområdet anvendes til teknisk anlæg i form af solcelleanlæg med tilhørende tekniske installationer som invertere, parktransformer, forsyningstransformer, fundamenter, stationshus samt batterier i containere, vejanlæg, lynafleder, vejrstation, hegn, dyrehold, skure og overdækninger / læskure til dyrehold samt mulighed for beplantning. 

Note: De to eksisterende vindmøller er ikke omfattet af lokalplanen, men har fortsat lovlig anvendelse.

4.1

Der må i lokalplansområdet foretages udstykning.

5.1

Adgange til lokalplanområdet skal ske fra Højlundsvej, som vist på kortbilag 2 – Situationsplan.

Note: Der gives mulighed for en vis fleksibilitet i placeringen af adgange. Disse adgange skal placeres som vist på kortbilag 2 – Situationsplan med mulighed for en afvigelse på op til 50 m fra den viste placering.

5.2

Lågerne fra offentlig vej, til de indhegnede områder, skal have en minimumsbredde på 4 meter og åbne ind i lokalplanområdet.

5.3

Inden for lokalplanområdet kan der etableres interne serviceveje i det omfang det er nødvendigt og under hensyn til beskyttede diger og natur. Serviceveje skal minimum anlægges 2 meter fra beskyttede jord- og stendiger og 10 meter fra beskyttet natur.

5.4

Der må ikke anlægges serviceveje med asfalt, fliser eller anden ikke permeabel belægning.

5.5

Der må etableres parkering inden for byggefelt I og II.

6.1

Solcellepaneler med tilhørende tekniske installationer, herunder parktransformere, invertere, forsyningstransformer, vejrstation, lynafleder, stationshus, batterier i containere, serviceveje, fundamenter, beplantningsbælter, vildthegn samt læskure til dyrehold, kan opføres indenfor lokalplanområdet som vist på kortbilag 2 – Situationsplan.

6.2

Der må ikke etableres solcellepaneler med tilhørende tekniske installationer, herunder parktransformere, invertere, forsyningstransformer, vejrstation, lynafleder, stationshus, batterier i containere og fundamenter i det friholdte areal, som vist på kortbilag 2 - Situationsplan.

Note: Der kan dispenseres for denne bestemmelse såfremt der foreligger en indgået aftale jf. solcellebekendtgørelsens §3. stk.3.

6.3

Indenfor byggefelt I & II må der opstilles solcellepaneler, forsyningstransformer, stationshus, batteristationer og tekniske anlæg til drift af solenergianlægget, som vist på kortbilag 2 – Situationsplan. Der må kun opstilles forsyningstransformer, stationshus og batteristationer i enten byggefelt I eller II.

6.4

Forsyningstransformer inden for byggefelt I & II må have en maksimal højde på 6,5 meter, stationshus på 3,5 meter, og batteristationer må have en maksimal højde på 3 meter over naturligt terræn, som vist på kortbilag 4 –Naturligt terræn.

6.5

Solcellepaneler, parktransformere og tilhørende tekniske installationer må maksimalt have en højde på 3,5 meter over naturligt terræn, som vist på kortbilag 4 – Naturligt terræn.

6.6

Læskure til dyrehold må maksimalt have en højde på 3 meter over naturligt terræn, som vist på kortbilag 4 – Naturligt terræn.

6.7

Mindre bygningsdele som lynafleder, antenner og vejrstation må opsættes med en maksimal højde på 15 meter over naturligt terræn, som vist på kortbilag 4 – Naturligt terræn.

6.8

Solpaneler indenfor lokalplanområdet skal enten opstilles på faste stativer eller som tracker i parallelle rækker. Der må ikke opstilles en blanding af faste eller tracker stativer.

Afstandskrav til omgivelser

6.9

Teknikbygninger, stationshus, solcellepaneler, park- og forsyningstransformerer og øvrige anlæg til drift af solenergianlæg, samt serviceveje, fundamenter, læskure skal placeres med følgende minimums afstande:

  • 10 meters afstand til beskyttede søer, som vist på bilag 3 - Bindinger
  • 2 meters afstand til jord- og stendiger målt fra digets yderste kant
  • 2,5 meters afstand på hver side af nedgravet kloakledning, som vist på bilag 3 - Bindinger.
6.10

Udenom de to eksisterende vindmøller, reserveres arealer omkring møllerne til servicering, med plads til nedtagning af vinger og vindmøllehus som vist på kortbilag 2- Situationsplan. Adgangsveje skal sikres til hver mølle samt friholdes fra solenergianlæg.

Dyrehold

6.11

Der må inden for lokalplanområdet etableres flere overdækninger / skure til dyrehold med en maksimal højde på 3 meter, fra naturligt terræn, som vist på kortbilag 4 - Naturligt terræn. Overdækninger/skure må maksimalt udgøre et samlet areal på 500 m2.

Note: Der kan placeres flere overdækninger/skure indenfor planområdet. Hver enhed må maksimalt have en størrelse på 30 m2. Samlet set må der opføres overdækninger/skure der tilsammen udgør et areal på 500 m2, hvilket svarer til maksimalt 16 skure.

7.1

Solcellepanelerne skal fremtræde ens, hvad angår type, højde og farvevalg.

7.2

Solcellepanelerne skal være antirefleks-behandlede.

7.3

Facader, tage, solcellepaneler, teknikbygninger, park- og forsyningstransformere og læskure skal fremtræde i farven:

sort,

ubehandlet træ,

trykimprægneret træ,

varmebehandlet træ eller

farver i jordfarveskalaen. Jordfarveskalaen defineres med farvekode: S6020- Y30R, S7510-Y80R, S8505-R20B, S8005- R20B, S4040-Y40R, S2540-Y20R eller S8010-B70G jf. Natural Color System, NCS (Se farveeksempler herunder) eller en blanding af de ovenstående farvers indbyrdes blanding.

Figur 25. Farver i jordfarveskalaen. 

8.1

Der må kun opsættes belysning ved teknikbygninger som forsyningstransformere og stationshus. Lyskilder skal være nedadrettet eller ind på bygningen. Lyspunkthøjden må ikke overstige 3,5 meter over naturligt terræn.

8.2

Der må kun opsættes et skilt med oplysninger om anlægget. Skiltet må ikke gives en størrelse der overstiger 1 m2.

8.3

Det er tilladt at skilte såfremt det er nødvendigt af sikkerhedsmæssige hensyn.

Note: eksempler på sikkerhedsskilte

8.4

Der må ikke opsættes flag, bannere eller vimpler indenfor området.

9.1

Alle beplantningsbælter i lokalplanområdet skal være bestående af en blanding mellem træer og buske af hjemmehørende arter. Beplantningen skal etableres med en maksimal afstand på 1,5 - 2 meter mellem de enkelte rækker. Træer i beplantningsbælterne etableres med en maksimal afstand på 10 – 15 meter. Buske i beplantningsbælterne skal etableres med en maksimal afstand på 1-1,5 meter. Beplantningerne skal på beplantningstidspunktet have en minimumshøjde på 60 cm.

Figur 26. Hjemmehørende arter

9.2

Ved naboejendomme mod nord, øst og vest skal der etableres et ny 5-rækket beplantningsbælte som vist på kortbilag 2 – Situationsplan.

Note: Den supplerende beplantning er udover eksisterende beplantninger på sten- og jorddigerne. 5 rækker svarer til 7,5 - 10 meter

9.3

I den sydlige del af lokalplanområdet skal der etableres minimum et 13-rækket nyt supplerende beplantningsbælte., som vist i princippet på kortbilag 2 - Situationsplan.

Note: Den supplerende beplantning er udover eksisterende beplantninger på sten- og jorddigerne. 13 rækker svarer til en bredde mellem 19,5 - 26 meter

9.4

Ved vindmøllernes syd og vestside skal der etableres et 3-rækket beplantningsbælte, som vist på kortbilag 2 - Situationsplan.

Note: 3 rækker svarer til 4,5 - 6 meter

9.5

Eksisterende beplantninger på og ved siden af beskyttede sten- og jorddiger må ikke fældes eller beskæres ned til under 4 meter i højden, målt fra naturligt terræn og 8 meter i bredden, målt fra midten af diget.

Note: De 8 meter i bredden, svarer til 4 meter på hver side af diget, målt ud fra midten af diget.

9.6

Træer der er vurderet til at være bevaringsværdige, se kortbilag 3 - Bindinger, må ikke beskæres eller fældes uden Svendborg kommunes tilladelse.

9.7

Beplantningen ved de enkelte adgangsveje fra Højlundsvej må beskæres for at sikre nødvendige oversigtsforhold.

9.8

Trådhegn skal opføres bredmasket. Trådhegnet skal placeres på indersiden af de levende hegn langs lokalplanens grænse. Trådhegnet skal være bredmasket (min. 10 x10 cm) og hæves minimum 20 cm over overfladen. Højden må ikke overstige 1,8 meter fra naturligt terræn.

9.9

Ubebyggede arealer mellem og under solcellepanelerne, som ikke anvendes til interne serviceveje, skal fremstå med grøn beplantning, herunder eksempelvis græs og frøblandinger.

Terrænregulering

9.10

Der må kun inden for delområde I eller II terrænreguleres maks. +/- 1 m i forhold til eksisterende terræn, som vist på kortbilag – 4 Naturligt terræn.

9.11

Der må i lokalplansområdet terrænreguleres maks. +/- 0,5 m i forhold til eksisterende terræn, som vist på kortbilag – 4 Naturligt terræn.

9.12

Alle højder skal måles fra naturligt terræn som angivet på kortbilag 4 – Naturligt terræn.

9.13

Der må ikke foretages terrænregulering nærmere end 2 m fra områdets sten- og jorddiger.

9.14

Der må ikke terrænreguleres nærmere end 2 m fra lokalplanafgrænsningen, som vist på kortbilag 1 – Matrikelkort.

10.1

Ledninger inden for området skal fremføres som jordkabler eller samles i kabelbakker el.lign. under solcellepaneler.

10.2

Det skal sikres, at aktiviteter i lokalplanområdet ikke påfører omgivelserne et støjniveau, der overstiger Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier.

11.1

Lokalplanen erstatter de landzonetilladelser efter planlovens § 35, stk. 1, som er nødvendige for lokalplanens gennemførsel.

11.2

Lokalplanens bonusvirkning jf. § 11.1 meddeles på vilkår af, at solcelleanlægget samt de øvrige installationer og konstruktioner fjernes senest et år efter anvendelsens ophør.

12.1

Tekniske anlæg må ikke tages i brug før:

  • Vejadgang er etableret jf. § 5.1.
  • Afskærmende beplantning er etableret jf. §§ 9.1, til 9.5.
12.2

Afskærmende beplantning skal etableres til førstkommende normale plantesæson fra marts til juni og igen fra september til november.

Note: Beplantningen skal etableres i plantesæson for at sikre de bedst mulige vækstbetingelser.

13.1

Private byggeservitutter og andre tilstandsservitutter, der er uforenelige med lokalplanen, fortrænges indenfor lokalplanens område af lokalplanen. Andre private servitutter kan eksproprieres, når det vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelse af planen.

14.1

Efter endelig vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen jævnfør § 18 i Lov om Planlægning kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.
Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg med videre, der er indeholdt i planen.

Midlertidige retsvirkninger

Ifølge Lov om Planlægning § 17 må ejendomme, der er omfattet af lokalplanforslaget, ikke bebygges eller i øvrigt udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Den eksisterende, lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil.

Efter udløbet af høringsfristen kan Kommunalbestyrelsen tillade, at ejendommen bebygges eller udnyttes i overensstemmelse med forslaget, såfremt dette er i overensstemmelse med kommuneplanen og ikke er lokalplanpligtigt.

De foreløbige retsvirkninger gælder, indtil den endeligt vedtagne eller godkendte lokalplan er offentligt bekendtgjort, dog længst i ét år efter offentliggørelse af lokalplanforslaget.

Lokalplanforslaget bortfalder, hvis det ikke er endeligt vedtaget inden tre år fra offentliggørelsen.