Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 med senere
ændringer, fastsættes hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område i Svendborg Kommune.

 

Bestemmelserne er juridisk bindende overfor områdets ejere og brugere. Der må derfor ikke etableres forhold, der er i strid med lokalplanen.

Der kan i nogle tilfælde meddeles dispensation fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med de grundlæggende principper i lokalplanen.

Den nedtonede tekst (den grå boks i pdf-version) har til formål at forklare og illustrere lokalplanbestemmelserne. Den nedtonede tekst er altså ikke lokalplanbestemmelser og er således ikke bindende. 

Lokalplanen har til formål:

  • At sætte rammer for en modernisering, om- og tilbygning af området omkring Svendborg Bycenter herunder mulighed for etablering af boliger på de øvre etager
  • At fastlægge placering, omfang og højder for ny bebyggelse, der muliggør en bymæssig fortætning
  • At fastlægge principper for bebyggelsens udformning, som sikrer at det samlede bygningsvolumen får et varieret udtryk med opdeling i mindre enheder, varieret valg af facadematerialer og variation i bygningshøjder
  • At fastlægge principper for en varieret facade med fremspring og tilbagetrækninger jf. §§ 6.9 og 6.11
  • At sikre at stueetagen mod Tinghusgade, Voldgade og Vestergade har åbne og aktive facader
  • At sikre at facade mod nordvest udformes med beplantning i samspil med det rekreative haverum i Tinghushaven
  • At sikre at parkering etableres som et fælles parkeringsanlæg integreret i den samlede bebyggelse
  • At sikre at der på tagfladen over parkeringshus, detailhandel mod Tinghusgade og det eksisterende bycenter indrettes et indre gårdrum der skal anvendes til opholdsarealer med beplantning, som er tilgængelig via åbne stiforbindelser fra Tinghusgade, Vestergade og Tinghushaven
  • At sikre at forhusene til Vestergade 24 og 26 bevares.
2.1

Lokalplanen afgrænses som vist på matrikelkort kortbilag 1 og omfatter hele matr.nr. 34a, 34b, 35a, 376 Svendborg Bygrunde samt del af matr.nr. 33 Svendborg Bygrunde og del af vejmatriklerne 7000by, 7000cd, 7000cq, 7000g og 7000h Svendborg Bygrunde samt alle parceller, der udstykkes herfra.

2.2

Området skal forblive i byzone.

2.3

Lokalplanområdet er opdelt i to delområder - delområde I og delområde II som vist på kortbilag 2 og 3.

3.1

Området er udlagt til blandet bolig- og erhvervsformål med mulighed for detailhandel, privat og offentlig service, liberale erhverv, administration, undervisning, serviceerhverv, kulturelle formål samt etageboliger som helårsbeboelse.

Note
Svendborg Kommune kan give tilladelse til andre anvendelser, såfremt de efter en konkret vurdering af produktions- og/eller miljøtekniske forhold herunder evt. lugt- og støjgener kan sidestilles med de nævnte anvendelser/virksomhedsklasse 1-2 og ikke afviger fra områdets karakter som blandet byområde.

Delområde I

3.2

Der må inden for det eksisterende bycenter anvist på kortbilag 2 og i stueetagen mod Tinghusgade inden for byggefelt B1 vist på kortbilag 3 tilsammen etableres op til 7.200 m² detailhandel, hvoraf maks. 4.000 m2 må anvendes til dagligvarer og maks. 7.200 m2 til udvalgsvarer.

Den enkelte butik til dagligvarer må maks. udgøre 1.800 m².
Der må i området kun være én dagligvarebutik med en størrelse på mere end 1.000 m2.

Den enkelte butik til udvalgsvarer må maks. udgøre 2.000 m².

Detailhandel må opføres både som butikscenter og som selvstændige butikker.

3.3

Eksisterende butikscenter vist på kortbilag 2 må kun anvendes til butikscenter med detailhandel og serviceerhverv

3.4

Der må maks. opføres 110 etageboliger. Etageboliger må kun opføres inden for byggefelt B1, B2, B3, B4, B5 og B6 vist på kortbilag 3 – dog ikke i stueetage inden for byggefelt B1.

3.5

Areal angivet som vejareal på kortbilag 2 må alene anvendes som vejareal.

Inden for de angivne indgangszoner til bycentret vist på kortbilag 2, kan det offentlige vejareal nedlægges og arealet overgå til matr.nr. 376, Svendborg Bygrunde med anvendelse jf. § 3.1 efter indbyrdes aftale mellem den private ejer af bycentret og vejmyndigheden ved Svendborg Kommune.

Note:
De skraverede indgangszoner har et areal på ca. 33 m2 for hjørnet Tinghusgade/Voldgade og ca. 15 m2 for hjørnet Voldgade/Vestergade.

3.6

Der må placeres transformerstationer til teknisk forsyning af lokalområdet inden for byggefelt B1 og B6 vist på kortbilag 3.

Delområde II

3.7

Der må inden for delområdet ikke etableres boliger og/eller detailhandel.

4.1

Inden for delområde II skal udstykning, sammenlægning eller arealoverførsel af matr.nr. 34a og 35a, Svendborg Bygrunde foretages, så fremtidige skel mod nordøst følger delområdeafgrænsningen.

Note
Delområde II vil ved udstykning i henhold delområdeafgrænsning fremover have vejadgang som anvist under § 5.1.
Ligeledes skal parkering til delområde II ved udstykning etableres inden for delområde I som beskrevet under § 5.4.

5.1

Vejadgang til delområde I skal ske fra Tinghusgade som vist på kortbilag 3.

5.2

Åben adgang for gående fra henholdsvis Tinghusgade og Vestergade til det indre gårdrum på tagflade af eksisterende bycenter er vist med principiel placering på kortbilag 2 og 3. Konkret placering af adgange afhænger af placering af gennembrud af byggefelt beskrevet i § 6.19.

5.3

Færdselsarealer skal anlægges med jævn og kørefast belægning i form af asfalt eller fliser.

5.4

Der skal til forsyning af erhvervet og detailhandlen inden for delområde I etableres minimum 100 parkeringspladser.

Der skal til boligerne inden for delområde I etableres:

  • 1 parkeringsplads pr. etagebolig større end 85 m².
  • 0,80 parkeringsplads pr. etagebolig mellem 55 m² og 85 m².
  • 0,50 parkeringsplads pr. etagebolig mindre end 55 m2

Der skal til erhvervet inden for delområde II etableres 6 parkeringspladser.

Såfremt at min. 15 % af de parkeringspladser, som skal etableres til boligerne og min. 15 % af de parkeringspladser, som skal etableres til erhvervet og detailhandlen inden for delområde I dobbeltudnyttes kan kravet om etableret parkeringspladser for henholdsvis de 2x15% halveres. Aftale om dobbeltudnyttelse af parkeringspladser imellem center og boliger skal tinglyses.

Parkering skal etableres i konstruktion/parkeringshus og/eller underjordisk parkeringskælder inden for byggefelt B1 vist på kortbilag 2 og 3.

Minimum 5% af det samlede antal parkeringspladser skal etableres som el-delebilspladser.

Der skal etableres el-ladestandere for min. 10% af parkeringspladserne.

 

Note
Parkeringskrav til bebyggelsen inden for delområde II er opgjort til 6 pladser, som ved udstykning jf. § 4.1 skal etableres i konstruktion og/eller underjordisk parkeringskælder inden for byggefelt B1 vist på kortbilag 2.

Dobbeltudnyttelse betyder at parkeringspladser stilles til rådighed for flere typer anvendelser/brugere.

5.5

Der skal til lokalplanområdets bebyggelse etableres minimum 1 parkeringsplads til handicapbil med lift med brugsareal på 4,5 m x 8,0 m til handicapbil med lift bagpå.

Parkering skal etableres i konstruktion/parkeringshus og/eller underjordisk parkeringskælder inden for byggefelt B1 vist på kortbilag 2 og 3.

Note
Såfremt stor handicapparkering ikke kan placeres inden for lokalplanområdet, kan der opnås dispensation fra kravet mod, at parkeringen etableres andetsteds i nærområdet og sikres ved tinglyst deklaration.

5.6

Der skal etableres cykelparkering i overensstemmelse med kravene:

Til butik med indgang fra Tinghusgade: 21 stativer/pladser.

Til etageboliger: 2 stativer/pladser pr. 100 m2 etageareal, heraf 1 plads pr. 500 m2 etageareal til specialcykler/ladcykler.

Min. 50% af stativerne/pladserne skal være overdækket.

Cykelparkering til butik med indgang fra Tinghusgade skal placeres i en afstand på maks. 100 m fra butikkens indgang og etableres med niveaufri adgang. Der kan anvendes ramper.

Cykelparkering til etageboliger skal etableres i fælles løsninger enten i parkeringshus inden for byggefelt B1 eller i det indre gårdrum, hvortil der kan sikres adgang med elevator eller ramper. For etageboliger i nederste etage inden for byggefelt B2, B3, B4 og B5 kan der etableres cykelparkering ved boligindgange.

Maks. 125 cykelparkeringspladser må etableres i det indre gårdrum (ekskl. cykelparkering ved boligindgange). Cykelparkeringspladser i det indre gårdrum skal etableres med overdækning jf. § 7.19.

Note
Cykelparkering til det eksisterende bycenter er forsynet via offentlig tilgængelig cykelparkering i de omkringliggende gader og pladser.

Bevaring

6.1

Den på kortbilag 3 viste bevaringsværdige bebyggelse - Vestergade 24 og 26 - skal bevares.

Den bevaringsværdige bebyggelse må kun nedrives eller ombygges med tilladelse fra kommunalbestyrelsen. 

Hvis en bevaringsværdig bygning totalskades ved brand eller lignende, kan der alene opføres en ny bygning med samme omfang og placering som den tidligere bygning.

Ved eventuel genopførelse skal der tages udgangspunkt i lokalplanens bestemmelser i § 7 om bebyggelsens udseende.

Genanvendelse

6.2

Eksisterende bycenter i niveau med Voldgade skal genanvendes i én etage samt tagterrasse svarende til en maks. topkote på 22.60 DVR90 som vist på kortbilag 2.

Hvis bygningen totalskades ved brand eller lignende, kan der alene opføres en ny bygning med samme omfang og placering som den tidligere bygning. Ved eventuel genopførelse skal der tages udgangspunkt i lokalplanens bestemmelser i § 7 om bebyggelsens udseende.

Omfang - delområde I

6.3

Bebyggelsesprocenten for delområde I er fastsat til maks. 230% for området under ét.
Heraf må etageboliger udgøre maks. 9.700 m2 bruttoetageareal og detailhandel maks.  7.200 m2 i form af maks.  4.000 m2 til dagligvarer og maks.  7.200 m2 til udvalgsvarer jf. § 3.2.

Note
Etagearealet er defineret som det beregnede etageareal som det er fastsat i Bygningsreglementets beregningsregler. Almindelige fradrag som er fastsat i beregningsreglerne skal derfor indgå ved beregning af etageareal.

Detailhandelens etageareal skal beregnes ud fra planlovens definition om bruttoetageareal, dvs. i denne beregning indgår butiksarealer i lav  kælder.

Omfang - delområde II

6.4

Der må inden for delområde II ikke opføres ny bebyggelse.
Eksisterende etageareal må kun øges ved at tilføje frontkviste over portåbninger. Kviste skal udføres som rytterkviste.

Note
Etageareal for matr.nr 34a, Svendborg Bygrunde er opgjort til 309 m2.
Etageareal for matr.nr 35a, Svendborg Bygrunde er opgjort til 297 m2.

Placering - delområde I

6.5

Detailhandel må kun opføres i stueetage for eksisterende bycenter vist på kortbilag 2 og i stueetage med facade mod Tinghusgade inden for byggefelt B1 vist på kortbilag 3.

6.6

Bebyggelse til butikscenter må kun opføres inden for eksisterende bycenter vist på kortbilag 2
Bebyggelse til butikscenter må omfatte areal udlagt til indgangszone på kortbilag 2 jf. § 6.12.

6.7

Etageboligbebyggelse jf. § 3.4 må kun opføres inden for byggefelterne B1-B6 vist på kortbilag 3.

Der må inden for byggefelt B1 opføres maks. 2 etageboliger med placering som vist på nedenstående facadeudsnit.

Der må inden for byggefelt B6 opføres maks. 4 boliger.

Udsnit af facade mod Tinghusgade, nordvestlig del: Placering af boliger inden for byggefelt B1 angivet med gul markering.

Note:
Byggefelt B1 er placeret delvist oven på eksisterende bycenters stueetage (niveau Voldgade).
Byggefelt B2, B4 og B5 er placeret oven på byggefelt B1.
Byggefelt B3 og B6 er placeret oven på eksisterende bycenter (niveau Voldgade).

 

6.8

Bebyggelse inden for byggefelterne B1, B2, B3 og B6 skal placeres med facade i den på kortbilag 3 viste facadebyggelinje. Se også § 6.11

6.9

Dele af facaden på den øverste etage af bebyggelse, som opføres inden for byggefelt B2 og B3, skal placeres med facade i eller bag den på kortbilag 3 viste linje for tilbagetrukket facade.

For byggefelt B2 skal den tilbagetrukne facade udgøre min. 60% af den samlede facade mod Tinghusgade.

For Byggefelt B3 skal tilbagetrækningen udgøre:
• minimum 40% af byggefeltets samlede facade mod Tinghusgade
• minimum 60% af byggefeltets samlede facade mod Voldgadegade
• minimum 60% af byggefeltets samlede facade mod Vestergade

Note:
Linje for tilbagetrukket facade er placeret med en afstand på 1,5 m fra facadebyggelinje jf. § 6.8.

6.10

Bebyggelse inden for byggefelt B2, B3 og B6 må opføres med udkragninger på op til 0,5 m ud over byggefeltets afgrænsning mod vejareal.

Ved hjørnet markeret H1 på kortbilag 3 inden for byggefelt B3 skal bebyggelse opføres med udkragning på min. 1,0 m og maks. 1,5 m udover byggefeltets afgrænsning mod vejareal.

Udkragninger forudsætter, at der fra udkragningens underside er en frihøjde på minimum 2,8 m over terræn, og at at udkragningen ikke er tættere på vej og cykelsti end 1,5 meter.

6.11

Facader mod gader på bebyggelse inden for byggefelt B1, B2, B3 og B6 skal udføres med lodrette forskydninger i facaden på 0,1-0,5 m ift. facadebyggelinjen. Lodrette forskydninger skal udføres som enten fremskydninger og/eller tilbagetrækninger over flere etager.

For den samlede facade mod Tinghusgade skal der udføres min. 15 forskydninger, hvoraf 7 skal forskydes min. 0,25 m.

For den samlede facade mod Voldgade skal der udføres min. 8 forskydninger, hvoraf 5 skal forskydes min. 0,25 m.

For den samlede facade mod Vestergade skal der udføres min. 7 forskydninger, hvoraf 3 skal forskydes min. 0,25 m.

Facadeforskydninger skal fordeles over hele gadefacadens udstrækning som eksempelvis som vist på nedenstående princip og på bilag 5, Eksempel på udformning af facader.

Princip for facadeforskydning: Eksempel på facade mod Tinghusgade

Note:
De viste eksempler på udformning af facader på bilag 5 indeholder flere forskydninger end hvad lokalplanen stiller krav om.

6.12

Bebyggelse til butikscenter jf. § 6.6 må overskride byggefeltets afgrænsning og opføres inden for de to indgangszoner vist på kortbilag 2. Inddragelse af indgangszoner til bebyggelse forudsætter tilladelse fra vejmyndigheden ved Svendborg Kommune.

Se også § 3.5

6.13

For byggefelt B2, B3 og B4 og B5 må bebyggelse opføres med en maks. bygningsdybde på 12,5 m, inkl. evt. tagterrasser og altangange.

Note:
For bebyggelse i den nederste etage med indgangsniveau fra tagflade oven på eksisterende bycenter/oven på byggefelt B1 er bygningsdybden ekskl. tagterrasse.

6.14

For byggefelt B3 skal etageboliger opføres med en bygningsdybde, der aftager op gennem etagerne. Bebyggelsens terrassering skal ske mod det indre gårdrum eksempelvis som vis på nedenstående princip. Den terrasserede bebyggelse skal udgøre min. 50% af bebyggelsens facade mod det indre gårdrum jf. terrassering vist på kortbilag 3.

Terrassering skal udgøre minimum 1,5 m.

Eksempel på udformning af terrassehus, der nedtrapper mod det indre gårdrum. Boliger på øvre niveauer har selvstændige trapper, der fungerer som opdeling af indgangsområder for boliger på nederste niveau. Udvendige trapper fungerer desuden som opbevaringsplads for lejlighederne i nederste etage.

6.15

For den del af byggefelt B6 som er markeret TV på kortbilag 3 må bygningsdybden ikke overstige 8,0 m.

Note:
Bygningsdybden er tilpasset facadeflugt med den bevaringsværdige bebyggelses facade mod nordøst.

6.16

For byggefelt B4 skal bebyggelsen opføres med minimum to facadespring eksempelvis som vist på illustrationsplanen kortbilag 4. Facadespring skal gives en dybde på minimum 4,0 m.

6.17

For byggefelt B5 skal bebyggelsen opføres med minimum ét facadespring eksempelvis som vist på illustrationsplanen kortbilag 4. Facadespring skal gives en dybde på minimum 4,0 m.

6.18

Boliger inden for byggefelt B2, B3, B4 og B5 skal opføres med indgange mod det indre gårdrum oven på tagflade af henholdsvis byggefelt B1 og eksisterende bycenter. 

Indgange til boliger på de øvre etager skal udføres som selvstændige trapper for minimum hveranden bolig – eksempelvis som på princippet vist i § 6.14. Trapper må opføres uden for byggefelter.

Et mindre antal boliger må etableres med adgang fra elevator-/trappetårne svarende til maks. 5 boliger pr. etage pr. elevator-/trappetårn.

6.19

Der skal være åbne gennembrud i byggefelt B3 og B4 markeret som G1, G2 og G3 med principiel placering på kortbilag 3.

G1 fra Tinghusgade skal gives en bredde på minimum 3,0 m
G2 fra Vestergade skal gives en bredde på minimum 1,5 m
G3 oven på byggefelt B1 skal gives en bredde på minimum 2,5 m

Der må etableres åbne gangbroer over gennembrud.

Note:
Placering af gennembrud må forskydes +/- 10 m i forholde til placering på kortbilag 3.

Delområde I - Etageantal og højder

6.20

Bebyggelse inden for de enkelte byggefelter må opføres med følgende etageantal og topkoter for bebyggelse:

Byggefelt Maks. etageantal Maks topkote DVR90
B1 3 29.25
B2 2 (over B1) 35.00
B3 3* (over eks. bycenter) 32.70*
B4 2 (over B1) 35.00
B5 2 (over B1) 35.00
B6 2 (over eks. bycenter) 29.25**

* Se § 6.21
**Se § 6.22

Opførelse af bebyggelse inden for byggefelt B3 mod henholdsvis Tinghusgade og Voldgade forudsætter, at førstesalen på det eksisterende bycenter nedrives.

Note
Topkoter er også vist på kortbilag 3.
Topkote for eksisterende bycenter er 22.60 jf. § 6.2 
Tagterrasse defineres som en fuld etage og skal være indeholdt det angivne maksimale etageantal i skema.

6.21

For bebyggelse inden for byggefelt B3 gælder, at bebyggelse på hjørnet - anvist principielt som H1 på kortbilag 3 – må opføres i maks. 4 etager med en topkote på 36.00 DVR90.

6.22

For bebyggelse inden for byggefelt B6 gælder, at bebyggelse nærmest delområde II - anvist med TV på kortbilag 3 – må opføres med en topkote på 31.50 DVR90.

6.23

Elevator- og trappetårne samt ventilation for boliger må maks. være 125 cm højere end murkronen/taghøjde og skal være trukket minimum 2 m tilbage fra facade mod gader.

Delområde I - sekundær bebyggelse

6.24

Der må uden for byggefelter på tagfladen af byggefelt B1 etableres tekniske installationer som ventilation mv. som ét samlet element med placering mellem byggefelt B2 og byggefelt B4/B5 eksempelvis som vist på kortbilag 4, Illustrationsplan,

Tekniske installationer, ventilation mv. må have et omfang på maks. 120 m2 og må udføres med en højde på maks. 3,0 m over tagfladen

6.25

Der må uden for byggefelter på tagfladen af eksisterende bycenter etableres overdækket cykelparkering og renovation som ét samlet element eksempelvis som vist på kortbilag 4, Illustrationsplan.

Overdækket cykelparkering og renovation må have et omfang på maks. 150 m2 og må udføres med en højde på maks. 3,0 m over tagfladen.

6.26

Arealer under adgangstrapper til boliger på øverste etager jf. § 6.18 skal udnyttes til depotrum.
Se også eksempel på udformning i § 6.14.

Note
Depotrum må desuden etableres integreret i den enkelte bolig.

Delområde I - Materialer

7.1

Bebyggelse skal udføres med facader af følgende materialer og farver:
• puds i mørk grå/sort farve
• ophængte tegl i rød nuance
• skifer i forskellige farver
• træ i sin naturlige farve og materialitet, evt. med olie eller lasur
• metal i lyse grå/gyldne farver, der matcher træfarven
• cement i lyse grå/gyldne farver, der matcher træfarven
• Metal i rød/brun/rust nuance
• Transparent, ufarvet glas

Inden for hele lokalplanområdet må facadematerialer, med undtagelse af glas, ikke give anledning til væsentlige refleksions- og blændingsgener. Der må derfor ikke anvendes facadematerialer med en glansværdi over 10.

Note:
Glansværdi måles i henhold til ISO 2813:2014 Malinger og lakker – Bestemmelse af glansværdi ved 20°, 60° og 85°.

Delområde I - Facader mod gader (B1, B2, B3 og B6)

7.2

Facader med placering i facadebyggelinje jf. § 6.8 skal udføres med mørk grå/sort puds.

Facader mod gader med udkragning og forskydning jf. §§ 6.10 og 6.11 skal udføres som facader med ophængte tegl og/eller skifer eksempelvis som vist på bilag 5, Eksempel på udformning af facader.

Tilbagetrukket facade jf. § 6.9 skal udføres med træbeklædning. Træbeklædning må suppleres af mindre partier af metal og/eller cement begge i lyse grå/gyldne farver, der matcher træfarven. De mindre partier må udgøre et areal svarende til maks. 20% af den tilbagetrukne facade ekskl. vinduer og døre.

7.3

Facader langs gader skal udføres med både lodrette og vandrette materialeskift – eksempelvis som vist på bilag 5, Eksempel på udformning af facader - på den del af facaden som ikke er tilbagetrukket jf. § 6.9.

For den samlede facade langs Tinghusgade skal der være minimum 10 lodrette materialeskift – heraf minimum 5 steder, hvor samme materiale spænder over alle etager.

For den samlede facade langs Voldgade skal der være minimum 6 lodrette materialeskift – heraf minimum 3 steder, hvor samme materiale spænder over alle etager.

For den samlede facade langs Vestergade skal der være minimum 6 lodrette materialeskift – heraf minimum 3 steder, hvor samme materiale spænder over alle etager.

Note:
De viste eksempler på udformning af facader på bilag 5 indeholder flere materialeskift end lokalplanen stiller krav om.

7.4

Mindst 50% af bygningens facade i niveau med Tinghusgade, Voldgade og Vestergade skal bestå af vinduer med transparent glas.

Hel eller delvis tilklæbning og/eller blænding af vinduer og døre må ikke finde sted.

Note
Bestemmelsen gælder bebyggelse inden for eksisterende bycenter jf. kortbilag 2 uanset at denne har facade delvist under gadeniveau mod Tinghusgade og Vestergade. Bestemmelsen gælder ikke boligbebyggelse inden for byggefelt B3 beliggende oven på eksisterende bycenter.

7.5

Facade på parkeringsanlæg inden for byggefelt B1 mod Vestergade må gives et særligt facadeudtryk som adskiller sig fra den øvrige bebyggelse – eksempel med mindre vinduesåbninger og en mere lukket karakter.

Facaden skal udføres, så parkeringshusets indvendige belysning og lyskegler fra billygter ikke oplyser rummet udenfor eller medfører andre former for lysgener.

Note:
Såfremt et særligt facadeudtryk ikke er i overensstemmelse med materialevalg og farver angivet i § 7.1 kan der opnås dispensation efter dialog med Svendborg Kommune.

7.6

Værn om tagterrasser mod gader skal udføres enten som forhøjet murkrone med en højde på maks. 1,3 m eller som delvist forhøjet murkrone suppleret med transparent glasværn monteret på murkronens inderside til samlet højde på maks. 1,3 m.

Delområde I, Indre facader

7.7

Indre facader skal udføres med træbeklædning. Træbeklædning må suppleres af mindre partier af metal og/eller cement begge i lyse grå/gyldne farver, der matcher træfarven.

De mindre partier må udgøre et areal svarende til maks. 30% af facaden ekskl. vinduer og døre.

Note
Indre facader omfatter facader mod gårdrum på bebyggelse inden for byggefelt B2 og B3 samt alle facader på byggefelt B4 og B5 ekskl. gavle mod Tinghushaven.

7.8

Værn på adgangstrapper, tagterrasser, altangange og lign. skal udføres i metal med lodrette balustre. Håndlisten må udføres i træ.

Værn om tagterrasser må alternativt udføres som forhøjet brystning eller en kombination af forhøjet brystning suppleret med metalværn.

Delområde I, Facader mod Tinghushaven

7.9

Facade på parkeringsanlæg mod Tinghushaven inden for byggefelt B1 skal udføres med metal i en rød, brun, rust nuance – eksempelvis som vist på bilag 5, Eksempel på udformning af facader.

Facade skal etableres med beplantning i form af plantekummer integreret i facaden samt klatreplanter, der gror fra terræn.

Facader skal udføres, så parkeringshusets indvendige belysning og lyskegler fra billygter ikke oplyser rummet udenfor eller medfører andre former for lysgener.

Note
Se og § 9.8 vedr. facadebeplantning fra terræn samt § 9.9 vedr. omfang og beplantning af plantekummer integreret i facaden.

7.10

Der skal uden på facaden på parkeringsanlæg mod Tinghushaven inden for byggefelt B1 etableres en trappe, der leder fra terræn i Tinghushaven til tagflade på B1 som vist på kortbilag 3.

Trappen skal etableres med en bredde på min. 1,5 m og skal etableres som ophængt på facaden uden understøtninger af hensyn til rodnet for det bevaringsværdige træ i Tinghushaven

Trappen skal udføres med samme farve og materialitet som facaden jf. § 7.9.

Note
Se også § 9.10 vedr. bevaringsværdigt træ i Tinghushaven

7.11

Fritstående gavle mod Tinghushaven på bebyggelse inden for byggefelt B2 og B5 skal udføres med enten tegl eller skifer.

For byggefelt B2 gælder desuden materialevalg jf. § 7.2. om tilbagetrukket facade.

Delområde I - Fællesbestemmelser

7.12

Vinduer og døre skal udføres i træ eller aluminium.

7.13

Der må inden for lokalplanområdet ikke benyttes plast- eller kompositmaterialer på bygningsdele som eksempelvis tagrender, tagnedløb, inddækninger sternkanter eller lignende.

Note
Ny bebyggelse skal opføres med naturlige materialer, der i udtryk og patinering harmonerer med den bevaringsværdige bebyggelse inden for planområdet og den historiske omkringliggende bebyggelse.

7.14

Altangange/altaner skal udføres som lukkede dæk. Altangang/altaner må ikke understøttes af søjler.

7.15

Teknik/ventilation jf. § 6.24 og cykelparkering/renovation jf. § 6.25 skal udformes som et kurvet, organisk volumen eksempelvis som vist på kortbilag 4, Illustrationsplan og være afskærmet med facader af træ, metal eller fibercement.

Delområde I - Tage

7.16

Tag på eksisterende bycenter og byggefelt B1 skal indrettes som hævet terræn/tagterrasse med en kombination af fast belægning og arealer med beplantning jf. §§ 9.2, 9.5 og 9.7

7.17

Tage på byggefelt B2, B3, B4 og B5 skal udformes som flade tage med enten tagpap eller grønne tage med beplantning med sedum.

Minimum 50% af tagene inden for hvert byggefelt skal udføres med beplantning med sedum.

7.18

Tag på den del af byggefelt B6 som er beliggende nærmest den bevaringsværdige bebyggelse skal udføres som symmetrisk saddeltag med en hældning på minimum 30 grader.

Tagbeklædningen skal udføres med tagpap eller tegl.

7.19

Flade tage uden sedum på boligbebyggelse inden for byggefelt B2, B3, B4, B5 og B6 må også udføres med solceller og solfangere.

Solceller og solfangere skal være sorte eller i samme farve som den resterende del af tagfladen. Solceller og solfangere må maks. være hævet 0,5 m over tagfladen.

Solenergianlæg skal have en mat eller antirefleksbehandlet overflade.

7.20

Tage på teknik, cykelparkering og renovation i henhold til §§ 6.24 og 6.25 skal udføres som grønne tage med beplantning af sedum.

Delområde II

7.21

Ved ombygning og renovering skal der på udvendige bygningssider anvendes traditionelle materialer, der harmonerer med bygningens oprindelige arkitektur, farver og materialer.

Bygningsdele må kun udskiftes med henblik på at opretholde eller højne bevaringsværdien af bebyggelsen.

Note
Vestergade 24 og 26 er udpeget som bevaringsværdige i kategori 3 jf. SAVE-registering. SAVE-metoden (Survey of Architectural Values in the Environment) Bevaringsbestemmelsen omhandler bebyggelse der er af særlig arkitektonisk og historisk betydning for Svendborg bymidte. Bebyggelsen ønskes bevaret i overensstemmelse med bebyggelsens originale klassicistiske arkitekturstil. Det betyder ikke, at bebyggelsen ikke kan ændres, til- eller ombygges, men blot, at hvis der skal laves væsentlige ændringer skal bebyggelsens klimaskærm renoveres med særligt fokus på og i overensstemmelse med husets oprindelige arkitektur og byggeskik.

7.22

Facader skal være pudsede.

7.23

Hvis det er nødvendigt at udskifte vinduer og døre, skal nye vinduer og døre udføres i træ og med samme dimensionering, profilering, sprossedeling som de oprindelige.

Vinduer, døre og altandøre skal være malede med en dækkende hvid maling.

7.24

Ved udskiftning af tagbeklædning skal der anvendes rød vingetagsten i tegl.

7.25

Tagrender og nedløb skal udføres i stål.

7.26

Facader skal udføres i en eller flere af nedenstående farver:

  • Sort og hvid og deres indbyrdes blanding (gråtoner)
  • Farver i jordskalaen: Jordfarveskalaen defineres med farvekode: S6020- Y30R, S7510-Y80R, S8505-R20B, S8005- R20B, S4550-Y80R, S4050-Y80R, S5040-Y80R, S2070-Y70R, S2570-Y40R, S4040-Y40R, S2540-Y20R eller S8010-B70G jf. Natural Color System, NCS (Se farveeksempler herunder) eller de ovenstående farvers indbyrdes blanding eller blanding med sort eller hvid.

Skiltning

8.1

Der må kun opsættes skilte (begrænset til navn, logo, adresse samt åbningstider) for de virksomheder/butikker som aktuelt drives i lokalplanområdet. Der må ikke opsættes reklameskiltning herunder bannere og surfflag.

Der må herudover opsættes henvisningsskilte og oversigtsskilte samt relevante færdselsskilte i forbindelse med parkerings- og kørearealer, varelevering og lign.

8.2

Der må ikke opsættes reklametavler som signboards og billboards i form af elektroniske lystavler herunder LED-skærme, laserlys eller dynamiske digitale reklameskilte som eks. lysaviser eller animerede reklamer.

8.3

Der må opsættes facadeskilte på facader mod Tinghusgade, Voldgade og Vestergade samt hjørne ved Tinghusgade/Tinghushaven

Facadeskilte skal udformes som enkeltstående bogstaver med butikkens/virksomhedens navn og/eller logo.

Facadeskilte skal placeres på facaden ved etageadskillelse mellem stueetage og førstesal, og må have en størrelse på maks. 75 cm i højden.

På hjørnerne markeret H1, H2 og H3 på kortbilag 3, må facadeskiltning udformes med lodret skiltning, der strækker sig over flere etager.

8.4

Der må etableres særlig facadeskiltning over indkørsel til parkeringsanlæg med placering som vist på kortbilag 3.

Skiltning må udformes som faste skilte eller som enkeltstående bogstaver med butikkens/virksomhedens navn og/eller logo og gives en størrelse på maks. 0,75 x0,75 m pr. butik/virksomhed.

8.5

Facadeskilte og skiltning over indkørsel til parkeringsanlæg må være baggrundsbelyste eller bagudrettet på facaden (coronabelysning).

Ved indirekte belysning af skilte må kun tekst og logo være gennemskinnelige. Lysstyrken må ikke være til gene for naboer, trafikanter m.fl. Skiltebelysning skal være konstant, hvorfor lys med løbende eller blinkende effekt ikke tillades.

8.6

Ud over facadeskilte må der opsættes maks. ét udhængsskilt pr. butik/erhvervsenhed, dog kun for butikker/erhverv i bebyggelsens stueetage.

Udhængsskilte må maksimalt have en størrelse på 0,7 m2 og ingen side må overstige 0,8 meter og må kun placeres på facade ved etageadskillelse mellem stueetage og første sal.

Udhængsskilte må maksimalt have et fremspring fra facaden på 1,0 meter og skal placeres med undersiden min. 2,8 meter over terræn og ikke er tættere på vej og cykelsti end 1,5 meter.

Belysning

8.7

Belysning på tagterrasse på tagflade af bycenter og byggefelt B1 skal udføres som parklamper eller som pullerter.

Lyskilder skal være nedadrettet og afskærmet således at der ikke lyses over armaturets placering.

Lyspunkthøjden for parklamper må ikke overstige 3,5 m mål fra terræn.

8.8

Belysning på etageboligernes indgangsfacader mod det indre gårdrum skal være nedadrettet og afskærmet.

8.9

Belysning på trappe jf. § 7.8 skal integreres i trin og/eller værn. Belysningens placering må ikke overstige værnets højde.

8.10

Ledninger til belysning af veje, stier, adgangsarealer må kun udføres som jordkabler og/eller under fast belægning.

Opholdsarealer generelt

9.1

Der skal inden for delområde 1 etableres udendørs opholdsarealer til de kommende beboere. Opholdsarealerne skal dels bestå af mindre private opholdsarealer i tilknytning til den enkelte bolig og dels af et indre gårdrum til brug for den samlede bebyggelses beboere.

Opholdsarealerne skal indrettes i det indre gårdrum, som fungerer som tagterrasse og indgangsniveau for etageboligerne inden for byggefelt B2, B3, B4, B5 og B6.

Private opholdsarealer

9.2

På indgangssiden af boligbebyggelsen inden for byggefelt B2, B3, B4 og B5, der vender mod bebyggelsens indre gårdrum, skal der etableres privat opholdsareal i form af en indgangszone med en dybde på min. 5 m eksempelvis som vist på illustrationsplanen, kortbilag 4.

Indgangszonen skal adskilles fra det indre gårdrum af plantekasser med en højde på maksimalt 0,6 meter. Plantekasser skal være tilplantet med stauder, prydgræsser samt urter og/eller bøgehæk. Indgangszonen skal anlægges med flisebelægning og/eller trædæk. Der må ikke etableres faste hegn.

De enkelte boligers indgangszoner må adskilles af faste hegn, der placeres vinkelret på bebyggelsen ved lejlighedsskel. Inden for de nærmeste 3 m fra bebyggelse må faste hegn have en højde på maks. 180 cm. For de yderste 2 m af indgangszonen må hegn have en højde på maks. 110 cm.

Note
Bestemmelse om indgangszone gælder for boliger med niveaufri adgang fra enten tagflade på eksisterende bycenter eller fra tagflade på bebyggelse inden for byggefelt B1.

9.3

For etageboligerne beliggende på de øverste etager må der desuden etableres udendørs opholdsarealer i form af tagterrasser jf. 6.14 og 6.20

Fælles opholdsarealer

9.4

Der skal i det indre gårdrum mellem boligerne i byggefelt B2, B3, B4 og B5 (ekskl. indgangszoner jf § 9.2) på tagfladen af bycenter og byggefelt B1 indrettes fælles opholdsarealer svarende til et samlet areal på min. 1700 m2. Arealer til teknik/ventilation, cykelparkering og renovation mv. indgår ikke i areal til fælles opholdsarealer.

Fælles opholdsarealer skal indrettes så de er sammenhængende, og arealerne må ikke opdeles/aflukkes af hegn eller lignende. Der må inden for området etableres stiforbindelser og vandrender til opsamling af regnvand.

9.5

Der skal inden for de fælles opholdsarealer etableres grønne områder og plantebede svarende til i alt minimum 500 m2.

De grønne områder kan bestå af græsflader, men minimum 50 % af områderne skal være tilplantet med en variation af stauder, prydgræsser, urter og mindre buske. Herudover skal der indplantes minimum 10 glansbladet tjørn (Crataegus lavallei), som etableres som opstammede træer med min.  str. 16-18 cm (i stammeomkreds målt 1 meter over terræn. Eksempelvis som vist på illustrationsplanen, kortbilag 4.

Der skal reserveres areal i en bredde på min. 0,5 m langs med facader på tekniskhuse, renovations- og cykelskure i det fælles opholdsareal, gælder dog ikke for døre og porte. Arealet skal tilplantes med klatrende løvfældende arter som eks. vildvin, træmorder, sølvregn, blåregn, skovranke, kaprifolie og klatrehortensie 1 plante pr. løbende meter. Derudover skal bedene langs bygningerne tilplantes med stauder, prydgræsser og urter.

De grønne områder skal udføres med vækstlag på min. 10 cm. For buske skal der være et vækstlag på minimum 50 cm og for træer et vækstlag på minimum 1 meter. For træer gælder desuden, at der skal sikres et vækstvolumen på minimum 4 m3 pr. træ.

9.6

Som del af de fælles opholdsarealer jf. § 9.4 skal der etableres en trappe med en samlet bredde på minimum 7 m mellem tagflade på eksisterende bycenter og tagflade på byggefelt B1.

Trappen skal udformes med både almindelige trin, dobbelthøje siddetrin og skrånende flader, så den er velegnet til leg og ophold. Trappen skal have et grønt udtryk i form af integrerede plantebede med en variation af stauder, prydgræsser urter og eventuelt mindre buske, der dækker minimum 25 % af trappeanlæggets areal. I princippet som vist i illustrationsplanen, kortbilag 4.

Note
Trappens beplantning må medregnes som del af beplantningskravet jf. § 9.5 om min. 500 m2 grønne områder og plantebede.

9.7

Der skal inden for de fælles opholdsarealer jf. § 9.4 indrettes områder til legeplads og/eller udendørs fitness fordelt på tre separate områder.

Områderne skal udføres med gummibelægning. og have et samlet areal på minimum 145 m2.

Begrønning af facader

9.8

Der skal reserveres areal i en bredde på 0,5 m langs byggefelt B1’s facade mod Tinghushaven som vist på kortbilag 3 til etablering af facadebeplantning jf. § 7.9.

Arealet skal beplantes med klatreplanter af klatrende stedsegrønne arter eks. vedbend min. 1 plante pr. løbende meter.

9.9

Der skal på parkeringsanlægs facade mod Tinghushaven inden for byggefelt B1 etableres beplantning fra kummer integreret i facaden jf. § 7.9.

Den samlede længde for plantekummer integreret i facaden skal udgøre min 25 m.

Plantekummer skal udformes, så der kan etableres åbne bede langs facaden med en dybde fra facade på min. 30 cm.

Beplantning af kummer skal være løvfældende arter som eks. vildvin, træmorder, sølvregn, blåregn, skovranke, kaprifolie og klatrehortensie. Beplantning skal sikres et vækstlag på min. 40 cm.

Note
For gode vækstbetingelser anbefales vandtilførsel og gødning til beplantningen etableret som et integreret system med drypvanding.

Bevaringsværdigt træ

9.10

Bevaringsværdigt træ i Tinghushaven vist på kortbilag 3 skal beskyttes.

Sekundære grene indover lokalplanområdet må beskæres i princippet som anvist på nedenstående foto.

Note
Træet er udpeget som bevaringsværdigt i lokalplan 527.

I forbindelse med byggeri skal træets rodnet beskyttes i en afstand af 7 m fra stammen og på øvrige sider beskyttes i en afstand på 13,5 m fra stamme som vist på nedenstående illustration.

Beplantning i øvrigt

9.11

Der må inden for lokalplanområdet ikke udplantes planter, som af de danske myndigheder er registreret som uønskede i den danske natur eller som er registreret som invasive.

Regnvandshåndtering

10.1

Hvis befæstelsesgraden overstiger 35%, skal overskydende regnvand håndteres på egen grund. Dette gælder for nybyggeri eller større renoveringer i stue- eller kælderplan.

Note:
Befæstelsesgraden kan nedbringes ved at bruge vandgennemtrængelige belægninger, beplantede tage m.v. ligesom der kan etableres forsinkelsesbassiner – evt. under terræn eksempelvis i form af kassette- eller rørbassiner eller på tag f.eks. i form af sedumtag.

Trafikstøj

10.2

Det skal sikres, at det konstante udendørs støjniveau som vejtrafikstøj påfører udendørs opholdsarealer og facader på boligbebyggelse ikke overstiger Lden 58 dB og ikke overstiger Lden 63 dB på erhvervsfacader.

10.3

Såfremt det udendørs støjniveau overstiger Lden 58 dB på boligfacade, skal det sikres, at det indendørs støjniveau i sove- og opholdsrum ikke overstiger Lden 33 dB målt med lukkede vinduer og døre og med åbne udeluftventiler og 46 dB med et vindue åbent i boligen. For erhverv må det tilsvarende indendørs støjniveauer ikke overstige Lden 38 dB med lukkede vinduer og døre og med åbne udeluftventiler.

Note
Åbent vindue” er defineret ved, at vinduet er åbent til et åbningsareal på 0,35 m², og at efterklangstiden er 0,5 sekunder.

Virksomhedsstøj

10.4

Ved etablering af virksomheder skal det sikres, at virksomhederne herunder varelevering ikke påfører omgivelserne et støjniveau, der overstiger de grænseværdier, der er gældende i henhold til Miljøstyrelsens vejledende støjbestemmelser.

11.1

Tekniske installationer som ventilationsanlæg og transformerstationer skal inddækkes/overdækkes jf. §7.15 og 7.20

Note
Transformerstation må alternativt integreres i bebyggelsen.

11.2

Der skal etableres fælles anlæg til sortering, opbevaring og afhentning af affald og genanvendeligt materiale med placering inden for byggefelt B1 med henblik på afhentning fra Tinghusgade.

11.3

Inden for byggefelt B1 og byggefelt B6 kan der opføres anlæg/transformatorstationer til områdets tekniske forsyning.

12.1

Ny bebyggelse må ikke tages i brug før:

  • Vej og stiadgang er etableret jf. § 5.1, og 5.2 og 7.10.
  • Parkering er anlagt og etableret med facadebeplantning jf. §§ 5.4, 5.5, 5.6, 7.8, 9.8 og 9.9
  • Opholdsarealer er etableret jf. §§ 9.1, 2, 9.4, 9.5, 9.6, og 9.7.
  • Fælles affaldsløsning er godkendt og etableret jf. § 2
  • der er tilsluttet offentlig/kollektiv vandforsyning, elforsyning og kloakforsyning i det omfang, at bebyggelsen skal forsynes.

Note
Såfremt de nævnte anlæg ikke hensigtsmæssigt kan færdiggøres forinden ibrugtagen af bebyggelse, vil der efter en konkret vurdering være mulighed for at give dispensation fra bestemmelserne, dog kun mod sikkerhedsstillelse for anlæg af arealerne inden for en fastsat frist.

12.2

Ny bebyggelse til boliger og/eller dagligvarebutik må ikke tages i brug før:

  • at det er dokumenteret, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj overholdes jf. § 10.2, 10.3 og 10.4.
    Svendborg Kommune kan kræve at dokumentationen skal foreligge i form af en rapport, der er kvalitetsstemplet som ”Miljømåling – ekstern støj” af en godkendt rådgiver.
13.1

Lokalplan 527 for Svendborg Bycenter og Tinghus fra 2009 ophæves ved nærværende lokalplans endelige vedtagelse for lokalplanens område

13.2

Lokalplan 001.290 Facader og Skilte fra 1999 ophæves ved nærværende lokalplans endelige vedtagelse for lokalplanens område.

14.1

Efter endelig vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen jævnfør § 18 i Lov om Planlægning kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.
Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg med videre, der er indeholdt i planen.

Lokalplanforslag blev godkendt til offentliggørelse af Kommunalbestyrelsen den 25. juni 2024.

Lokalplanforslaget har været offentlig fremlagt fra den 28. juni 2024 til og med den 1. september 2024.

Lokalplanen er endeligt vedtaget af Svendborg Kommunalbestyrelse den 26. november 2024.

Lokalplanens varige retsvirkninger er trådt i kraft ved indlæsning til Plandata.dk den 3. januar 2025.