Lokalplanens baggrund
Svendborg Bycenter blev bygget i 1997, på en grund hvor der indtil da lå et Kvickly varehus. Bycenteret er en del af bymidtens detailhandels forsyning og tilbud, beliggende lige uden for gågadenettet og fungerer som en afrunding på bymidtens detailhandelsudbud. Antallet af butikker og spisesteder har varieret over tid - pt. er der 9 butikker og spisesteder i Svendborg Bycenter. I 2009 vedtog det daværende byråd en ny Lokalplan (Lokalplan 527) for bycenteret, der gav mulighed for, at bycenteret blandt andet kunne udvide med endnu flere butikker. Mulighederne i Lokalplan 527 er ikke blevet realiseret.
Nærværende lokalplan 686 er udarbejdet med henblik på at muliggøre omdannelse og fortætning af området ved og omkring det nuværende Svendborg Bycenter.
Lokalplanen er igangsat efter initiativ fra den private ejer, som har forestået udvikling af det projektmateriale, lokalplanen tager afsæt i. Ejeren ønsker at modernisere Svendborg Bycenter og skabe mere liv i bycentret og i bymidten.
Formålet med planlægningen er at kunne om- og tilbygge bycentret, så det kan rumme det eksisterende butikscenter i stueplan, konvertere eksisterende parkering på taget til et integreret parkeringsanlæg, udvide detailhandlen med ny dagligvarebutik mod Tinghusgade til føre nye etageboliger ovenpå bebyggelsen samt fastholde erhvervsareal i Vestergade 24 og 26.
Planlægningen understøtter kommuneplanens mål om at skabe attraktive byområder med en alsidig blanding af byfunktioner samt fastholde et udbud af udvalgsvarebutikker i bymidten.
Lokalplanområdet vist på luftfoto
Lokalplanens område
Lokalplanen omfatter et område på ca. 8.500 m2 beliggende i umiddelbar forlængelse af byens gågadenet mod øst. Lokalplanområdet afgrænses mod nordøst af Tinghusgade, mod sydøst af Voldgade og mod sydvest af Vestergade. Mod nordvest afgrænses området af den privatejede erhvervsejendom med Tinghuset og Tinghushaven. Lokalplanområdet er beliggende i byzone.
Området er beliggende i bymidtens centrale handels- og kulturcentrum omgivet af handelsgader med udvalgs-, special- og dagligvarebutikker, blandede byfunktioner som hotel og restauranter, biograf, liberale erhverv mv. Den omgivende bebyggelse er opført i 2-4 etager og er kendetegnet ved stor variation i alder, arkitektur og byggestil.
Lokalplanens område har et skrånende terræn – kote 21.5 ved nordligst punkt ved Tinghusgade jævnt faldende til kote 16.5 langs Voldgade, mens terrænet stiger igen op ad Vestergade til kote 19 ved Vestergade 26. Fra toppen af Tinghusgade er der en fin udsigt gennem bymidten til Sankt Nicolai Kirkes tårn og spir.
Størstedelen af lokalplanområdet udgøres af det eksisterende Svendborg Bycenter, som er en ubrudt randbebyggelse, hvis sluttede facade i gul puds strækker sig over ca. 100 m mod Tinghusgade, ca. 70 m mod Voldgade og ca. 80 m mod Vestergade. Centerbebyggelsen er i to etager mod Tinghusgade og Voldgade og i én etage mod Vestergade, hvor facaden dog er forhøjet for at skjule parkeringspladsen på bycentrets tag. Der er adgang til den åbne parkeringsplads på bycentret tagflade fra Tinghusgade. Bycentret er anlagt, så det ikke følger områdets terræn, hvilket også medfører at butikkerne i stueetagen er beliggende lavere end gadeniveau i Tinghusgade. Adgang til butikscentret for gående sker derfor fra Voldgade og Vestergade med den primære indgang på hjørnet Tinghusgade og Voldgade.
I lokalplanens nordlige hjørne indgår erhvervsejendommen Tinghusgade 35a, b, c og d (nuværende Sparekassen Fyn), bestående af et forhus mod gaden i 3 etager med fladt tag opført omkring 1967 samt lavere baghuse opført nogle år tidligere. Ejendommen er ikke registreret som bevaringsværdig.
I lokalplanens sydvestlige hjørne indgår Vestergade 24 og 26, som udgøres af to byhuse i to etager med udnyttet tagetage. Bygningerne rummer i dag bla. en kunstskole, kunstatelier og forskellige småerhverv.
Vestergade 24 er opført i 1850 og Vestergade 26 i 1880, mens et baghus til Vestergade 26 er fra 1953. Ejendommene fremstår med pudsede facader og saddeltag med teglsten. Begge bygninger fremstår med klassicismeinspireret arkitektur og detaljering og er begge registreret med en SAVE-bevaringsværdi på 3 (høj bevaringsværdi). De er begge tilladt nedrevet i den eksisterende lokalplan 527, som er gældende for område ved denne plans udarbejdelse.
Herudover indgår ca. 425 m2 ubebygget areal i Tinghushaven i lokalplanområdet samt mindre dele af de tilstødende offentlige vejarealer omkring bebyggelsen.
Arealet i Tinghushaven har en bredde på 6-9 m langs skel mod Tinghusgade 35a, b, c og d med en udstrækning på ca. 50 m. Omtrent halvdelen af arealet udgøres af Tinghusets nuværende indkørselsforhold fra Tinghusgade, mens det øvrige areal omfatter et græsklædt område samt et tætbeplantet areal langs skel.
Lokalplanområdet vist på luftfoto
Lokalplanområdet vist på luftfoto